Ciasto na niedzielę.Pleśniak.

12:12:00


Witajcie!
W piątek pojawił się wpis urodowy więc dziś nadrabiamy przepisem na dobre ciacho ;)

Pleśniak to ciasto trzech kolorów: białego , brązowego i np. różowego w zależności od tego czy przekładamy je konfiturą truskawkową czy inną.
Przepis nie jest trudny.
Potrzebujemy
*3 szklanki mąki
*kostka margaryny Kasi
*4 jajka
*słoik konfitury , dżemu
*3/4 szklanki cukru
*2 łyżki kakao
*4 łyżki cukru pudru
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
blaszka duża (około 40 cm)

Oddzielamy żółtka od białek, a następnię cukier puder, mąkę oraz proszek przesiać razem do miski. W misce ląduje też margaryna , najlepiej wcześniej posiekana i dość miękka by ciasto lepiej się zagniatało , a także żółtka. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione robimy z niego kulkę i dzielimy ją na pół.  Jedną z połówek dzielimy ponownie. Dużą połówkę oraz jedną małą wkładamy do lodówki , a drugą małą mieszamy z 2 łyżkami kakao i również wkładamy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i dużą połówką wykładamy dno foremki . Na ciasto wykładamy dowolny dżem , polecam te z czarnych owoców, u mnie sprawdził się także dżem truskawka-rabarbar. Na dżem skubiemy ciasto kakaowe i nakładamy pianę ubitą z białek i 3/4 szklanki cukru. Na pianie ląduje ostatnia biała część ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut.

Pleśniak jest dobrym ciastem do kawy. Uwielbiam go skubać, jest po prostu pyszny, bardzo kruchy ale też płaski.
Polecam gorąco !



Pozdrawiam




Zobacz także

Komentarze 6

  1. Kiedyś nie lubiłam pleśniaka, ale obecnie takie z konfiturami bardzo lubię. :-) Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze mną było podobnie ;) ale jakos sie przekonalam do niego ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię to ciasto. Twój przepis brzmi pysznie :) Właśnie z dżemem je, bardzo dawno, po raz pierwszy jadłam i właśnie w takim wydaniu polubiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w domu mama je najbardziej polubiła i często sama je robi ;) ja teraz dodaję zrobione przeze mnie konfitury, ale uważam że do tego ciasta zdecydowanie dżemy truskawkowe i jeżynowe są najlepsze :)

      Usuń
  3. Mniam mniam mniam ;D
    Uwielbiam pleśniaki ,a ten Twój narobił mi apetytu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak dzieciństwa, wspomnienia piekłam z mamą ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony komentarz cieszy serce, dziękuję ;) Będzie mi miło jeśli zostaniesz też na dłużej lub odwiedzisz mnie na facebooku. W wolnej chwili zawsze odwiedzam wszystkich moich czytelników ;)