Krucha szarlotka ! Palce lizać

12:28:00

Cześć !
Zbliża się weekend , dodatkowo jutro mogą pojawić się goście ze względu na małe święto i dzień wolny od pracy.
Postanowiłam Wam dziś podrzucić pomysł na szybkie ciasto, oczywiście ja robiąc je pierwszy raz nieco zmodyfikowałam przepis.

Potrzebne nam będą:
3 szklanki mąki (250 ml)
200 g masła
100 g cukru
2 jajka
szczypta soli
tortownica

Na mus:
5 dużych jabłek
łyżka cynamonu
4 ,5 łyżek cukru
łyżka mąki





Standardowo żółtka oddzielamy od białek. W przepisie były wcześniej same żółtka, ale po co marnować białka skoro mogą się przydać. Usypujemy sobie na stolnicy kopiec kreta  z naszej mąki , cukru i soli, dorzucamy żółtka i zagniatamy. Jak się okazuje to zagniatanie wcale nie jest takie proste i właśnie to wykorzystałam w przepisie. Kiedy masa zaczęła się lepić , a składniki były w miarę połączone wylepiłam blaszkę częścią ciasta na dnie i na bokach -grubość około 0,5 cm Pozostałe ciasto doprowadziłam do formy kruszonki.  Wrzucamy blaszkę do piekarnika na jakieś 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Należałoby oczywiście przygotować jabłka. Obieramy, tarkujemy, dorzucamy cynamon , mąkę i cukier , a potem dokładnie mieszamy. Taką masę wykładamy na nasz popieczony placek. Następnie ubijamy białka z odrobiną cukru- jakieś pół szklanki i wylewamy piankę na jabłka.

Nie pozostało nam nic innego jak oczywiście posypać górę kruszonką i czekać na nasze ciasto , które będzie się piekło 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. to nic jeśli się nie zarumieni. Oczywiście możemy sprawdzić je patyczkiem.



Jak wiadomo szarlotka najlepiej smakuje na ciepło i z lodami.
Co do jabłek to niestety musimy wybrać albo słodkie ,albo liczyć się z kwasem. Ja wzięłam papierówki i szarlotka była kwaskowa, ale mimo wszystko pyszna.

U mnie w piecu dziś pleśniak ,ale to już innym razem ;)




Miłego weekendu!


Zobacz także

10

  1. Wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam juz wiele wersji szarlorki ta jest twardsza trochę bo na kruszonce

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. wypróbuj przepis, chociaż i tak jest to słabe w porównaniu do szarlotki mojej babci ;D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. ja nie jestem jakimś miłośnikiem szarlotki ;D ale lubię piec :D

      Usuń
  4. Szarlotkę też bym wciągnęła :D dobrze że mam ciasto w piekarniku :-) ale o tej godzinie już sobie daruję

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony komentarz cieszy serce, dziękuję ;) Będzie mi miło jeśli zostaniesz też na dłużej. Pamiętaj jednak, to nie miejsce na reklamę Twojego bloga!