Zapach jesieni. Czyli przepisy na soki i dżemy z...

15:48:00

Cześć !

Nareszcie mogę napisać ten post.Zbierałam się dość długo , ale uznałam że warto trochę poczekać. Zdradzę Wam dziś jak łatwo jest zrobić soki i dżemy czy konfitury z przeróżnych owoców i nie tylko. Moja szafeczka w piwnicy zapełniona jest już słoikami, w których zamknięte są smaki lata.
Zacznijmy od tego , że w tym wszystkim potrzeba więcej serca i wyczucia niż umiejętności. JA robie wszystko tak, jak mi się sypnie czy mi po prostu zasmakuje.

Przetwory z malin.


Wiadomo. Maliny to owoc nie tylko dobry do pojedzenia, ale też idealny na przeziębienie lub dodający smaku herbacie czy do przełożenia ciasta. Nadają się idealnie do zwalczania gorączki.







Z malin najczęściej robię dżemy. Dżem malinowy to tak plus minus ,10 minut roboty
500g malin
5,6 łyżek cukru
pół opakowania żelfixu 2:1 (zdecydowanie lepsze działanie od cukru żelującego, który zasładza nam dżem całkowicie).
W zależności od tego czy wolicie bardziej zduszone maliny czy w całości, możecie je utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ja nie bawię się w mielenie w maszynce czy blenderze, bo to dużo więcej mycia i roboty niż to warte. Zgniatam więc lub nie , maliny ,albo maliny z jeżynami i zasypuję cukrem i żelfixem. Wymieszam i stawiam na ogniu. Jeśli wydaje mi się, że maliny za mocno przywierają ,to podlewam je delikatnie wodą,ale zazwyczaj po chwili i tak puszczą dużo soku. Gotuję moja miksture przez 5 minut, a następnie przelewam do słoiczków. Takie słoiczki trzeba następnie pasteryzować w garnku wody około 5, 10 minut.


Jeśli natomiast chcemy maliny w postaci soku do herbaty , robimy dokładnie to samo nie dodając żelfixu. Możemy też dodać wody,ale wtedy jakąś szklankę lub dwie ,bo sok wychodzi bardzo rozcieńczony i często przez to traci swój najlepszy smak.

Przetwory z aronii.
Aronia podobnie jak malina ma dobre właściwości  zdrowotne. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią organizm przed rakiem. Jest ona też dobra w przypadku nadciśnienia oraz problemów z oczami.








Sok z aronii. 
500g aronii
750 ml wody
sok z cytryny
500g cukru.

Obrywamy dojrzałe kuleczki z aronii i po umyciu zalewamy wodą. Potem nasz sok gotujemy około 20 minut i przecedzamy aby nie zmarnować owoców. Następnie dolewamy sok wyciśnięty z jednej cytryny (może być też z połówki, na tak niewielką ilość) ,słodzimy i gotujemy jeszcze 10 minut. Zalewamy słoiczki i odwracamy do góry dnem aby się zamknęły. Oczywiście ustawiamy je na ściereczce.

Dżem z aronii. Nic prostszego! Pozostałe owoce ugniatamy tłuczkiem, zasypujemy cukrem żelującym (W zależności od tego jaki kupimy, tyle sypiemy ) lub żelfixem aby było mniej słodkie. Gotujemy 5 minut,pasteryzujemy też 5-10 minut. Gotowe!








Sok z czernego bzu.
Zdecydowanie najmniej przeze mnie lubiany. Dlaczego ? Generalnie chodzi o samo obrywanie.Trzeba się trochę pomęczyć.
Czarny bez poprawia pracę nerek,wspomaga trawienie. Oczyszcza też organizm z toksyn.








1kg owoców
z pół szklanki cukru(może być trochę więcej
sok z cytryny
2 litry wody.

Podobnie jak w przypadku aronii , owoce zalewamy wodą. Pamiętamy , że muszą być dojrzałe! Gotujemy około 20 minut, po czym odcedzamy, słodzimy i dodajemy cytrynę. Zalewamy słoiki i odstawiamy do góry dołu denkiem do wystygnięcia.

Jest też inna wersja ,ale wytwarza się zawiesina. Możemy owoce przepuścić przez specjalną drylownicę dołączoną do maszynki.W ten sposób otrzymamy wyciśnięty sok.Słodzimy go , dolewamy cytryny i gotujemy około 20 minut.

Sok z czeremchy. 

Czeremchę zna mało osób, większość boi się , że ten smakujący niczym wiśnie czy też czereśnie owoc to jagoda wilcze łyko. Nic bardziej mylnego, co prawda trzeba odróżniać ,ale nie należy się też przesadnie bać. Czeremcha jest cierpka w smaku. Dojrzałe owoce są czarnego koloru i aż się błyszczą.  Czeremcha ma właściwości wykrztuśne i przeciwkaszlowe.





1 kg czeremchy
3 szklanki wody
5 , 7 łyżek cukru

Owoce zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy i dodajemy cukru. tutaj również możemy dodać cytryny i będzie leszy w smaku. Najlepiej spróbować czy jest dobry w smaku , bo czeremcha jak wspominałam jest dość cierpka.


Ponadto podobnie robiłam konfiturę z brzoskwiniowo- nektarynkową. Wystarczy zasypać cukrem żelującym, zostawić na 3 h , zagotować i gotowe.
Innym razem napiszę o konfiturze z płatków róż, która jest przepyszna i idealna do ciasteczek.

Tymczasem , pozdrawiam

Zobacz także

8

  1. uwielbiam malinowy dżem
    ja w tym roku zrobiłam tylko truskawkowy i z jabłek papierówek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam jeszcze truskawkowy, truskawka rabarbar, a z papierowek mam z tamtego roku bo w tym mało było . I udało mi się zrobić z mamą parę słoików śliwek całkowicie naturalnych, niepryskanych ;)

      Usuń
  2. Dżemik na pewno jest pyszny! :) Uwielbiam truskawkowe i malinowe przetwory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moj ulubiony to aroniowy jak do tej pory ;)

      Usuń
  3. Cześć! =) Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog Award. :)
    Więcej szczegółów znajdziesz u mnie na blogu:
    loczusiowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) mam odpowiedzieć na pytania które masz na blogu , tak?

      Usuń
    2. Tak, na pytania wymyślone przeze mnie i nominować kolejnych 11 osób. Oczywiście do niczego nie zmuszam. :)

      Usuń

Każdy pozostawiony komentarz cieszy serce, dziękuję ;) Będzie mi miło jeśli zostaniesz też na dłużej. Pamiętaj jednak, to nie miejsce na reklamę Twojego bloga!