Tort wrześniowy.

20:24:00

Cześć !

Piątek jak zwykle mało kosmetyczny, chociaż ja byłam dzisiaj na zakupach i udało mi się dopaść parę ciekawych kosmetyków, w tym te na które polowałam.Generalnie odpuściłam sobie póki co kolorowe eyelinery z Golden Rose.
Na początku września mój brat miał urodziny, trzeba było więc zrobić jakiś tort.
Nie jest tajemnicą , że bardzo często korzystam z przepisów zamieszczonych na blogu kwestia smaku. Bardzo gorąco polecam , są najlepsze.
Stamtąd też mam przepis na jedynego biszkopta który zawsze wychodzi idealnie.

 Jedynka wbita dla niepoznaki ;D




Biszkopt:
* 7 jaj
*szklanka mąki pszennej
*1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
*1 szklanka cukru
Temperatura pieczenia 180 *C
Tortownica , standardowy wymiar około 24 cm średnica ;) 
Białka oddzielamy od żółtek, a mąki mieszamy ze sobą dokładnie. Najlepiej jest je przesiać przez sitko.  Białka ubijemy na sztywną pianę i dodajemy po trochę cukru. Następnie dodajemy też żółtka, miksując jak najdłużej , aż powstanie piękna puszysta piana. Dosypujemy wtedy zmieszane mąki i wrzucamy na 30 minut do piekarnika. Po kwadransie odwracamy, na ściereczkę, do góry dnem i zostawiamy aż wystygnie.


Krem:
*pół litra śmietanki 30 % , ja zawsze wlewam 3 po 200g,
*4,5 łyżek cukru pudru
*250 g sera mascarpone

Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier. Na samym końcu wrzucamy serek i mieszamy wszystko delikatnie dużą drewnianą łyżką .

Nasączenie:
*3/4 szklanki ostudzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny

Do przełożenia
*banany
*dżem truskawkowy, standardowy słoiczek
*opakowanie borówek -250 g,
*kiwi 2,3 sztuki
*starkowana czekolada

Biszkopt kroimy na 3 części, każdą z nich nasączamy. Okruszki zostawiamy do dekoracji. Biszkopt dolny smarujemy dżemem układamy część borówek, smarujemy 1/3 kremy (proponuję dawać mniejsze porcje aby zostało więcej na wierzch),sypiemy wiórkami czekoladowymi .Kolejny blat również smarujemy dżemem , kładziemy pokrojonego banana i kwi , polewamy odrobiną soku z cytryny, sypiemy wiórkami i smarujemy kolejną porcją kremu. Ostatni blat oraz boki tortu smarujemy kremem. Sypiemy na wierzchu wiórkami i układamy borówki oraz kwiatki z kiwi. Następnie boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi oraz pokruszonym ciastem.


Smacznego!


Zobacz także

Komentarze 22

  1. Mniam, tort wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować, biszkopt zawsze wychodzi ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam borówki. A ciasto z nimi nabiera wyjątkowego smaku. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, ja zastąpiłam nimi maliny i truskawki ;)

      Usuń
  4. Nie lubię tortów i jem je tylko kiedy jestem na przyjęciach, bo ,,tak wypada" w gościach, ale Twój bym spróbowała chętnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. generalnie, torty trzeba umieć zrobić tak aby nie były przesłodzone :) ja próbowałam wielu przepisów, brzoskwiniowego czy chałwowego i bez porównania z tymi kupowanymi, niestety :)

      Usuń
  5. Moje ulubione połączenie to to nie jest, ale uwielbiam torty. Zwłaszcza patrzeć na nie, bo często cieszą oczy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiadomo, każdy ma swój smak ;) ja najbardziej lubię z brzoskwiniami jednak ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam piec ciasta, jednak nie zawsze torty wychodzą mi za słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiam piec,ale w akademiku nie mam możliwości ;(

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. mogę tylko przekonywać , że taki był ;)

      Usuń

Każdy pozostawiony komentarz cieszy serce, dziękuję ;) Będzie mi miło jeśli zostaniesz też na dłużej lub odwiedzisz mnie na facebooku. W wolnej chwili zawsze odwiedzam wszystkich moich czytelników ;)