Przepisy

Tort wrześniowy.

Cześć !

Piątek jak zwykle mało kosmetyczny, chociaż ja byłam dzisiaj na zakupach i udało mi się dopaść parę ciekawych kosmetyków, w tym te na które polowałam.Generalnie odpuściłam sobie póki co kolorowe eyelinery z Golden Rose.
Na początku września mój brat miał urodziny, trzeba było więc zrobić jakiś tort.
Nie jest tajemnicą , że bardzo często korzystam z przepisów zamieszczonych na blogu kwestia smaku. Bardzo gorąco polecam , są najlepsze.
Stamtąd też mam przepis na jedynego biszkopta który zawsze wychodzi idealnie.

 Jedynka wbita dla niepoznaki ;D

Biszkopt:

* 7 jaj
*szklanka mąki pszennej
*1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
*1 szklanka cukru
Temperatura pieczenia 180 *C
Tortownica , standardowy wymiar około 24 cm średnica 😉 
Białka oddzielamy od żółtek, a mąki mieszamy ze sobą dokładnie. Najlepiej jest je przesiać przez sitko.  Białka ubijemy na sztywną pianę i dodajemy po trochę cukru. Następnie dodajemy też żółtka, miksując jak najdłużej , aż powstanie piękna puszysta piana. Dosypujemy wtedy zmieszane mąki i wrzucamy na 30 minut do piekarnika. Po kwadransie odwracamy, na ściereczkę, do góry dnem i zostawiamy aż wystygnie.

Krem:
*pół litra śmietanki 30 % , ja zawsze wlewam 3 po 200g,
*4,5 łyżek cukru pudru
*250 g sera mascarpone

Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier. Na samym końcu wrzucamy serek i mieszamy wszystko delikatnie dużą drewnianą łyżką .

Nasączenie:
*3/4 szklanki ostudzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny

Do przełożenia
*banany
*dżem truskawkowy, standardowy słoiczek
*opakowanie borówek -250 g,
*kiwi 2,3 sztuki
*starkowana czekolada

Biszkopt kroimy na 3 części, każdą z nich nasączamy. Okruszki zostawiamy do dekoracji. Biszkopt dolny smarujemy dżemem układamy część borówek, smarujemy 1/3 kremy (proponuję dawać mniejsze porcje aby zostało więcej na wierzch),sypiemy wiórkami czekoladowymi .Kolejny blat również smarujemy dżemem , kładziemy pokrojonego banana i kwi , polewamy odrobiną soku z cytryny, sypiemy wiórkami i smarujemy kolejną porcją kremu. Ostatni blat oraz boki tortu smarujemy kremem. Sypiemy na wierzchu wiórkami i układamy borówki oraz kwiatki z kiwi. Następnie boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi oraz pokruszonym ciastem.

Smacznego!

Udostepnij:
zBLOGowani.pl Follow promujbloga.pl