Przepisy

Kuchenne rewolucje: Pizza z kurkami

Witajcie!

Jesienna pora coraz bliżej, ale już w okresie wakacji letnich możemy znaleźć pierwsze grzyby. Kurki, czyli pieprzniki jadalne to żółte grzybki, które szczególnie upodobały sobie miejsca pokryte mchem, w pobliżu brzóz i nie tylko. Lubią się chować i niekiedy ciężko je znaleźć. Ich smakiem zachwyca się nie jeden.

Mimo że najbardziej popularny jej sos z kurek i omlety, grzyby te nadają się też do pizzy. Choć nie jestem fanką fast foodu, to domowa pizza od czasu do czasu gości na moim stole. Domownicy pokochali wersję kurkową i minimum raz w roku z piekarnika wydobywa się miły dla nosów zapach.



Bardzo cienkie ciasto na pizzę


Potrzebujemy:
2 niecałe szklanki mąki,
pół szklanki letniej wody ,
20 gram drożdży,
2 szczypty soli,
pół łyżeczki cukru,
2 łyżki oleju.

W miseczce umieszczamy 2 łyżki mąki ( z tej już przygotowanej do ciasta), cukier, drożdże i połowę wody. Dobrze jest to lekko wymieszać, by rozczyn miał odpowiednią konsystencję. Odstawiamy go na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do reszty mąki, oleju oraz wody i zagniatamy ciasto. Musi się kleić, ale odrywać od rąk (ewentualnie dolewając trochę wody lub dosypując mąki). Ciasto wałkujemy tak by było bardzo cienkie.

Sos kurkowy


Potrzebujemy
opłukane i przebrane kurki – nie ważne ile, najlepiej żeby było ich minimum 400-500 g, oczywiście może być więcej, sos będzie lepszy i lepiej się go rozłoży,
100 g śmietany 18 % (można dać więcej)
2 cebule,
sól, pieprz, ewentualnie zioła do smaku.

Kurki gotujemy przez 20 minut i odcedzamy tak, aby nie wylać wody na dnie, ponieważ może być w niej jeszcze piasek. Cebulkę podsmażamy na patelni do zeszklenia, a następnie dodajemy kurki i śmietanę. Wszystko mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia, bo nasza śmietana się zaważy! Doprawiamy według własnego uznania i rozkładamy na cieście.

Pizze pieczemy przez 15 minut w 200-220 °C, około 5 minut przed końcem posypujemy całość startym serem lub obkładamy serowymi plastrami.

Lubicie grzyby?  🙂


Pozdrawiam!

Udostepnij:
zBLOGowani.pl Follow promujbloga.pl