Kuchenne rewolucje: Pizza z kurkami

12:02:00

Witajcie!

Jesienna pora coraz bliżej, ale już w okresie wakacji letnich możemy znaleźć pierwsze grzyby. Kurki, czyli pieprzniki jadalne to żółte grzybki, które szczególnie upodobały sobie miejsca pokryte mchem, w pobliżu brzóz i nie tylko. Lubią się chować i niekiedy ciężko je znaleźć. Ich smakiem zachwyca się nie jeden.

Mimo że najbardziej popularny jej sos z kurek i omlety, grzyby te nadają się też do pizzy. Choć nie jestem fanką fast foodu, to domowa pizza od czasu do czasu gości na moim stole. Domownicy pokochali wersję kurkową i minimum raz w roku z piekarnika wydobywa się miły dla nosów zapach.


Bardzo cienkie ciasto na pizzę

Potrzebujemy:
2 niecałe szklanki mąki,
pół szklanki letniej wody ,
20 gram drożdży,
2 szczypty soli,
pół łyżeczki cukru,
2 łyżki oleju.

W miseczce umieszczamy 2 łyżki mąki ( z tej już przygotowanej do ciasta), cukier, drożdże i połowę wody. Dobrze jest to lekko wymieszać, by rozczyn miał odpowiednią konsystencję. Odstawiamy go na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy do reszty mąki, oleju oraz wody i zagniatamy ciasto. Musi się kleić, ale odrywać od rąk (ewentualnie dolewając trochę wody lub dosypując mąki). Ciasto wałkujemy tak by było bardzo cienkie.

Sos kurkowy

Potrzebujemy
opłukane i przebrane kurki - nie ważne ile, najlepiej żeby było ich minimum 400-500 g, oczywiście może być więcej, sos będzie lepszy i lepiej się go rozłoży,
100 g śmietany 18 % (można dać więcej)
2 cebule,
sól, pieprz, ewentualnie zioła do smaku.
Kurki gotujemy przez 20 minut i odcedzamy tak, aby nie wylać wody na dnie, ponieważ może być w niej jeszcze piasek. Cebulkę podsmażamy na patelni do zeszklenia, a następnie dodajemy kurki i śmietanę. Wszystko mieszamy i nie doprowadzamy do wrzenia, bo nasza śmietana się zaważy! Doprawiamy według własnego uznania i rozkładamy na cieście.

Pizze pieczemy przez 15 minut w 200-220 °C, około 5 minut przed końcem posypujemy całość startym serem lub obkładamy serowymi plastrami.

Lubicie grzyby?  :)

Pozdrawiam!





Zobacz także

Komentarze 23

  1. Nigdy nie jadłam pizzy z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm zjadłabym taką pizzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio przywiozłam z domu kilka kilogramów kurek i od tamtego czasu dodaję je do wszystkiego :) Dzisiaj np. był makaron z kurkami w sosie śmietanowym z parmezanem i pietruszką, mniam! W przyszłym tygodniu planowałam zrobienie bezglutenowej pizzy, więc trafiłaś z tematem jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ciekawa propozycja :) Lubię grzyby szczególnie w jajecznicy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe połączenie, ależ się zrobiłam głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś czuje, że by mi smakowała 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś dla mnie :) Uwielbiam kurki i pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat mam zbędne kurki, wiem co jutro zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam pizzy z kurkami. Na pewno jest smaczna. W sumie to lubię grzyby i tak szczerze mówiąc nie odróżniam ich smaku od pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, ja najchętniej jadałabym tylko kurki:) to moje ulubione grzyby:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, zwłaszcza że sezon na kurki w pełni :-) Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzadko jem pizzę, bo jakoś nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej pizzy nie jadłam! Grzyby czasami jem, ale zdecydowanie bardziej wolę je zbierać. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ochhh, pizza chodzi za mną już chyba od tygodnia, a tu jeszcze taka apetyczna wersja z kurkami. Mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym a tak to się zapycham piernikami:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa propozycja, zwłaszcza, że jej nie znałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O taaak, ale bym to jadła <3 Kocham pizzę, kocham grzyby, brzmi jak bajka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pizzę z kurkami i kurczakiem często zamawiam w mojej ulubionej pizzeri, bardzo mi smakuję.
    A jeśli chodzi o to czy lubię grzyby to zależy jakie i jak przygotowane . Pieczarki lubię pod każdą postacią natomiast leśne najbardziej smakują mi w formie sosu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pizzę z kurkami i kurczakiem często zamawiam w mojej ulubionej pizzeri, bardzo mi smakuję.
    A jeśli chodzi o to czy lubię grzyby to zależy jakie i jak przygotowane . Pieczarki lubię pod każdą postacią natomiast leśne najbardziej smakują mi w formie sosu.

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony komentarz cieszy serce, dziękuję ;) Będzie mi miło jeśli zostaniesz też na dłużej lub odwiedzisz mnie na facebooku. W wolnej chwili zawsze odwiedzam wszystkich moich czytelników ;)