Kuchenne rewolucje! Przepyszne pierogi z jagodami.

21:31:00

Witajcie!

Bardzo dawno nie zaglądałyśmy do mojej kuchni, prawda? Czas nadrobić zarówno posty książkowe, jak i te z przepisami. Uwierzcie mi na słowo, że w mojej kuchni najwięcej dzieje się latem. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy są różne dobroci, które ta pora roku niesie ze sobą- owoce, zioła, warzywa. Czasem chcemy urozmaicić naszą dietę, dlatego sięgamy po przepisy z głębi książek kucharskich, czy zeszytów pełnych zapisków naszych babć i mam. Dziś mam dla Was właśnie taki przepis.



Jagody to przysmak lata, bardzo dobre i bardzo zdrowe. Ich zbieranie należy do bardzo powolnych i wymagających cierpliwości prac. Jednak kiedy już je zdobędziemy, uśmiech sam pojawia się na twarzy. Potem pozostaje zjeść je na jeden z wielu sposobów. Skoro dżemy dostępne są w sklepach szkoda marnować świeże jagody, szczególnie jeśli nie mamy ich zbyt dużo. Warto wtedy pomyśleć o pierogach.

Na ciasto potrzebujemy: 
1 jajko
pół kilo mąki
szczyptę soli
szklankę ciepłe wody


Ciasto nie wymaga od nas szczególnej gimnastyki i  nadaje się do każdego rodzaju pierogów. Nie warto robić od razu podwójnej porcji ponieważ gorzej się je wygniata i wychodzi dość ciężkie. Poza tym może okazać się go zbyt dużo. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz jajko. Następnie zagniatamy dodając stopniowo wody. Nie może być zbyt klejące, ale nie może być też suche. Dobre ciasto jest mięciutkie i plastyczne. W razie konieczności dosypujemy trochę mąki lub dolewamy wody. Wałkujemy placuszki i bierzemy kubek o dość sporej średnicy, który posłuży nam do wycinania krążków. Powinno nam wyjść około 30-40 pierogów. 

Do farszu potrzebujemy:

około 250 g jagód
miseczkę z cukrem


Do każdego z krążków nakładamy łyżeczkę jagód i posypujemy odrobiną cukru. Krążeki należy dobrze zamknąć, choć sok i tak zabarwi wodę podczas gotowania, ale szkoda by wypłyną nam farsz. Lepiej nie zasypywać wcześniej jagód, bo mogą puścić za dużo soku. Niektórzy obtaczają je z cukrem i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej- to też dobry sposób. Pierogi gotujemy do momentu aż woda będzie je wypluwać, tzn. po wypłynięciu wyrzucać. Najlepiej spojrzeć na czas, nie gotuję ich dłużej niż 4,5 minut od wypłynięcia.

Pierogi są najsmaczniejsze z kwaśną śmietaną i cukrem! Palce lizać! 

Farsz możemy zrobić też z serkiem homogenizowanym. Wtedy nie musimy używać śmietany i dajemy odpowiednio mniejsza porcję jagód. Oczywiście jagody to niejedyne owoce, które możemy używać do pierogów, są także truskawki czy poziomki.

Lubicie pierogi z jagodami? A może w ogóle nie przepadacie za owocami na obiad? 

Pozdrawiam!

Zobacz także

Komentarze 29

  1. Uwielbiam:) Często robimy takie pierożki z sezonowych owoców;) I dżem też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też dzemy robie, ale zależy czy mam ich sporo :)

      Usuń
  2. Całe wieki ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum! Those look so delicious. Thanks for sharing the recipe :)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż takie danie traktuje jako deser:) W moim przepisie na takie ciasto ląduje jeszcze tłuszcz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pierogi tylko z prawdziwymi jagodami z lasu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te są jak najbardziej prawdziwe, nazbierałyśmy z mamą w dwa dni ponad 8 l w sumie :)

      Usuń
  6. uwielbiam pierogi z jagodami ♥

    [ Blog ]

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm. no niestety jagód nie posiadam, ale czy z malinami tez by było dobre, czy nie za bardzo?pozdrawiam xx
    in-the-white.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z malinami, szczerze bym się nie skusiła, bo dla mnie maliny mają za dużo pestek, chyba że to odmiana bezpestkowa :)

      Usuń
  8. Jakoś średnio przepadam za pierogami ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi z jagodami są smaczne, ale właśnie nie przepadam za owocami na obiad, nie lubię w ogóle słodkich obiadów. Z jagód uwielbiam jagodzianki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja generalnie też nie przepadam, ale z jagodami bardzo lubię, truskawki to z serkiem ewentualnie zjem ;) ale zupa wiśniowa mojej prababci, dziś bym jej już nie zjadła :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. wysłałabym pocztą ale wszystkie zjedli :P :*

      Usuń
  11. Robiłam ostatnio własnie pierogi z jagodami. Wyszły pyszne, a przy okazji ulepiłam parę sztuk z nadzieniem z czereśni! Cudowny smak - polecam :) melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio w górach jadłam pyszne pierogi z jagodami :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie wyglądają, gdybym tylko lubiła pierogi z owocami... ale mój facet lubi, może kiedyś mu ukleję te z twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam jeszcze ich w tym sezonie. Oj narobiłaś mi smaka,nieładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nakarmisz, biedne, głodne myszy? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubie pierogi z jagodami ;)
    http://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. nie zbyt lubię pierogi na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Really interesting post...thx for sharing! xx

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja zdecydowanie bardziej lubię pierogi wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy pozostawiony komentarz cieszy serce, dziękuję ;) Będzie mi miło jeśli zostaniesz też na dłużej lub odwiedzisz mnie na facebooku. W wolnej chwili zawsze odwiedzam wszystkich moich czytelników ;)